Corona Virüsü

corona virüsü

 corona virüsü

 Merhaba orsaalesta blog okuyucuları bu yazımda gündemden olan bir haber hakkında corana virsü hakkında
CORONA VİRİSÜ NEDİR?
CORANA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
BELİRTİLERİ VE KOMLİKASYONLARI NELERDİR?
ÖNLEM ANLAMA VE TADAVİSİ NASILDIR?
CORANA VİRÜSÜ İÇİN AŞI VAR MI?
CORANA VİRÜSÜ HAKKINDA GÜNLÜK DURUM RAPORLARINI NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİM?
  Sorularının cevabını Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ‘CDC ‘Merkezinden ve WHO Dünya Sağlık Örgütünden gelin birlik bu soruların cevaplarını alalım.




Dünya tarihinde geçmişe baktığımızda bulaşıcı hastalıklar her zaman insanı tedirgin ettirmiş umutsuzluğa çaresizliğe düşürmüş milyonlarca yaşamı yeni hayalleri bitirmiştir.           
 Asya Gribi, İspanyon Gribi, Veba, Kolera gibi tarihin en büyük bulaşıcı hastalıkları ve birçok bulaşıcı hastalıklarla insanlık mücadele etmiş ve çözüm yolları bulmaya çalışmış tıp dünyası kendisini daha çok geliştirmeyi başlamış ve geliştirmeye devam etmektedir.
 Bulaşıcı hatalılara karşı tedavi yönetimlerini araştıran ve birçok kez bu hastalıklara karşı galip ayrılan tıp bilimi yeni bir virüs olan corana virüsler tedavisi ve aşı konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.
corona virüsü

Corana Virsüleri Nedir?
Corana virüsleri aslında tek bir virüs değil geniş bir virüs ailesidir. Bilim dünyasının açıklamasına göre yeni corana virüsü, taç şeklinde görünüme sahip olan bir solunum yolu hastalığıdır.
SARS ve MERS Corana virüslerinden ardından 3. tür yeni korana virüsü (nCoV) ilk defa 31 Aralık 2019 da Çin’in Hubei Eyaleti Wuhan Şehrinde görüldü ve bu yeni görülen virüs bilinen başka herhangi bir virüsle eşleşmedi, Yeni virüs soğuk algınlığı ve SARS MERS gibi virüsleri de içeren virüstür, bu yeni virüse geçici olarak ‘2019-nCoV’ adı verildi
Corana virüsler soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara neden olduğu bilinen büyük bir virüs ailesidir.
Yeni bir Corana virüsü nedir?
Yeni corana virüsü (CoV) corona virüs ailesinden olan, daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir virsü ailesidir.
 Şu anda, bu virüsün insanlar arasında ne kadar kolay veya sürdürülebilir şekilde yayıldığı belirsizdir. 
corona virüsü


KORANA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Coronavirüsler, develer, sığırlar, kediler ve yarasalar da dahil olmak üzere birçok farklı hayvan türünde yaygın olan büyük bir virüs ailesidir. İnsanlara geçme olasılığı çok nadir olduğu düşünülmektedir. Nadirde olsan MERS ve SARS gibi daha sonra insanalar arasında yayılabilir,
2019-nCoV virüsü İnsanlar arasında bulaşabilir. Bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, yakın temasta bulunulduğunda bulaşma ihtimali olabilir.                      
Grip ve diğer solunum patojenlerinin yayılma şekline benzer şekilde üretilen solunum damlacıkları ile gerçekleştiği düşünülmektedir. 2019-nCoV virüsünün de aynı yollarla bulaşıldığı düşünülmektedir.   SARS ve MERS hastalıklarının da bu şekilde bulaşıldığı bilinmektedir.

BELİRTİLERİ VE KOMLİKASYONLARI NELERDİR?
Dünya Sağlık Örgütü WHO ya göre Corana virüsü bulaşmış bir bireyde gözlemlenen belirtilerin virüse bağlı olarak değişebileceğini ancak yaygın belirtilerin;

  •        Solunum Yetmezliği
  •        Ateş
  •       Öksürük
  •     Nefes Darlığı
Daha ciddi vakalarda ise

  •         Enfesksiyon Pnömoniye (Zatüre)
  •         Ciddi akut solunum sedromuna
  •         Böbrek yetmezliğine
Neden olan belirtiler gözlemlenmektedir.


corona virüsü


ÖNLEM ANLAMA VE TADAVİSİ NASILDIR?
Bu hastalığa maruz kalmamak için standart önlem alma yoları arasında temel hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve solunum yolu hastalık belirtileri gözlemlenen kişilerin öksürme ve hapşırma durumlarında yakın temasta bulunulmaması öneriliyor (WHO- Dünya Sağlık Örgütü-önerisi) ayrıca
·         Sık dokunan nesneleri ve yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.
·         Öksürür veya Hapşırıkken bir peçede kullanın ve onu çöp kutusuna atınız.
·         Hasta olduğunuzda evde kalın
·         Hasta olan İnsanlarla yakın temastan kaçının
·         Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza ellerinizi yıkamadan dokunmayın.
·         Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın, Sabun ve su yoksa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanılması önerilmektedir. ( ‘CDC’- Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi-önerileri)
Yeni bir Corana virüsü olan 2019-nCoV adlı virüsün neden olduğu hastalık için spesifik bir tedavisi şu an için yoktur. Bununla birlikte semptomların (Belirti: hasra tarafınfan farkedilen bir hastalık) çoğu tedavi edilebilir ve hastanın klinik durumuna göre tedavi edilebilir

CORANA VİRÜSÜ İÇİN AŞI VAR MI?
WHO Dünyan Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre bu hastalık yeni olduğu için yeni bir aşının geliştirilmesi birkaç yılın sürebileceği söyleniyor.


corona virüsü


CORANA VİRÜSÜNÜN GÜNLÜK DURUM RAPORLARINI NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİM?
Corana virüsünün neden olduğu hastalığa yakalanan ya da şüphelenilen insanların günlük son durum raporlarını ve hangi ülkelerde kesin görültüğü gibi son durum raporlarını öğrenmek isterseniz aşağıdaki resme tıklayarak WHO-Dünya Sağlık Örgütü Sitesinden Resmi Sonuçları öğrenebilirsiniz.

KAYNAKÇALAR: WHO / CDC

   RESME TIKLAYARAK GÜNLÜK RAPORLARI WHO Sİtesinden öğrenebilirsiniz.
 GÜNLÜK CORANA VİRÜSÜ RAPORLARI

 Aşağıda ise Coronavirusu konusundaki detaylı videolarıda izleyebilirsiniz

                 WHO: Coronavirus - Tanımlıyor



 Dr. John Campbell Corono virüsünü anlatıyor.


 Çinde Bulunan Youtuber Tarık ise Corono virüsü hakkında Çindeki gelişmeleri videolarında anlatıyor aşağıdan videolarını izleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder